Stichting RecaP, winnaar Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2019
Duurzaam, kleinschalig, kopieerbaar, volhardend en sociaal: daarmee is Stichting RecaP winnaar van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2019! De jury * noemde het een win-win-win situatie. Kwamen er vorig jaar veertien inzendingen binnen, dit jaar waren er maar liefst negentien inzendingen. Naast ReCaP waren De Blauwe Tomaat en Fashion Held in Common van ArtEZ genomineerd. De negentien inzendingen waren heel divers. Waterstof, water, voedsel, bijen, bomen, vlas, hout en plastic, alles kwam voorbij. Uiteraard in de geest van Dirk, dus duurzaamheid in de ruimste zin. Prachtige initiatieven die laten zien dat het anders en duurzamer kan in Arnhem.
De prijsuitreiking vond plaats op vrijdag 29 november in het Arnhemse stadhuis. Een opkomst van meer dan 90 mensen, inspirerende toespraken, een duurzame modeshow en het samenzijn met betrokken, actieve mensen die zich inzetten voor een betere wereld maakten van de bijeenkomst een onvergetelijk én hoopvol evenement.
RecaP doet meer
“We doen steeds meer moeite om een circulaire economie op te zetten. Hergebruik van materialen is daar een belangrijk onderdeel van. RecaP maakt van oud hout nieuwe gebruiksartikelen en dan ook nog eens met oud, hergebruikt gereedschap. Terug naar ambachtelijke kwaliteit. En het behoud van hout levert belangrijke CO2-uitstootreductie. Maar RecaP doet meer. Mensen die door omstandigheden even aan de zijlijn lijken te staan worden doorgeleid naar betaald werk door de werkervaring die zij bij RecaP opdoen. Een project dus met meerdere kanten: win-win-win! En met een professionele, bedrijfsmatige aanpak,“ aldus juryvoorzitter Margreet van Gastel.
Alle inzenders kregen van de HAN, Centrum voor Meervoudige Waardecreatie, een workshop circulaire economie aangeboden. Prijswinnaar RecaP ontvangt een bedrag van € 5000, bedoeld om het ingediende project uit te voeren of verder te ontwikkelen. RecaP gaat de prijs besteden aan uitbreiding van haar capaciteit en de aanschaf van een stofafzuiginstallatie. “Ik had niet verwacht dat we zouden winnen, mijn stem was naar de Blauwe Tomaat gegaan. Ik heb niets voorbereid. Enorm bedankt!” zegt Frank Tomassen van RecaP.
Op de catwalk
Judy Cerfontaine van DierbaarGoed, winnaar van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2018 liet met haar gevolg zien wat zij het afgelopen jaar met de prijs heeft gedaan. DierbaarGoed maakt van oude kleding nieuwe kleding. “Kleding is geen wegwerpartikel,” benadrukt Judy. En dat zagen we maar al te goed tijdens de modeshow waar mensen met de prachtigste creaties voorbij kwamen.
Erop of eronder
“Ik ben er van overtuigd dat we aan de vooravond staan van een duurzaamheidsrevolutie. Een revolutie die gevoed wordt door een diepe ecologische crisis waarin de wereld momenteel verkeert. De alarmbellen rinkelen al een tijdje en ze worden steeds luider. Het is “to be or nottobe”, “to do or to die”, erop of eronder. Doemdenken is zinloos. Toch is er hoop. De voorboden van de duurzaamheidsrevolutie dienen zich aan,” aldus Jan Schreur, voorzitter van de Club van Dirk, die de zaal inspireerde met zijn verhaal over de impact die ėėn persoon kan hebben.
Black Friday
Mark Coenders, raadslid van Groen Links, noemde het treffend is dat de uitreiking samenviel met Black Friday. “Toch een uiting van overconsumptie die haaks staat op de strijd van Dirk. En die alleen maar aangeeft hoeveel we nog te overwinnen hebben. De prijs is vooral steeds weer een herinnering aan de onrustige geest en de strijd van Dirk. We kunnen niet stoppen met het tegengaan van klimaatverandering. Er is geen tijd te verliezen, we mogen niet stilstaan. Dát is voor mij de Dirk Zeldenrust duurzaamheidsprijs: een constante herinnering om niet te rusten tot we de aarde gered hebben.”
Ruimte gezocht
We moeten nu iets doen en dat doen we ook, dat blijkt wel uit de vele mooie inzendingen! Je kunt ook bijdragen door de winnaars van 2018 en 2019 net even dat steuntje extra te geven. Deze winnaars hebben namelijk één ding gemeen: ze zoeken ruimte om hun duurzame producten te verkopen. Heb je een tip, kun je ze helpen? Neem dan contact op met Stichting RecaP of DierbaarGoed.
Bedankt!
De Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs is mogelijk gemaakt door (financiële) bijdragen van bedrijven, organisaties en particulieren. Aan alle sponsoren zijn wij heel veel dank verschuldigd.
* De jury bestond uit Margreet van Gastel (juryvoorzitter, oud-wethouder duurzaamheid en ambassadeur voor energie en klimaat), Petra Souwerbren (directeur van de GNMF) en Frank Croes (programmamanager Circulaire Economie HAN en adviseur duurzame transitie).