Inschrijvingen Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2020
Er zijn 16 inzendingen binnengekomen voor de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2020. Hieronder op volgorde van binnenkomst de inzendingen.
1. Buurttafels en moestuinprojecten op scholen
De Stadskok; Martijn van Butselaar
Besteding prijs: aanschaf keukenmateriaal en beter vervoer (elektrische bakfiets)
De Stadskok wil door middel van buurttafels gezonde voeding vanuit de regio onder de aandacht brengen in wijken. Doel is mensen bewust maken van wat ze eten (met mooie en creatieve gerechten), voedselverspilling tegengaan en verbinding maken in de wijken. Tevens worden moestuinprojecten bij scholen ondersteund.
2. Energietransitie op volkstuincomplex BTV-Elderveld
BTV-Elderveld; Fred van der Stap
Besteding prijs: aanschaf zonnepanelen, accu’s en elektrische waterpomp
De BTV bereidt zich voor op de energietransitie waar Nederland voor staat. De huidige op benzine aangedreven waterpomp wil zij vervangen door een op elektriciteit aangedreven waterpomp. Ook de door benzinemotoren aangedreven tuingereedschap wil zij vervangen door elektrisch aangedreven gereedschap.
3. Aanleg voedselbos op Kweekland
Stichting Ortus/Kweekland; Nicoline Jansen
Besteding prijs: aanplant van bomen en planten, bekostiging deel infrastructurele werken en opleiding van mensen
Uitbreiding van Stadstuin Kweekland met 1000 m2 voedselbos. Men wil oude boomstronken, niet eetbare bomen en wallen verwijderen en vervangen door voedselproducerende bomen. Het voedselbos komt ten goede aan biodiversiteit, de bodem en het klimaat. Deze vorm van landbouw wordt ook gebruikt voor educatie.
4. Vrijgezellen aan elkaar koppelen tot een duurzame relatie
DatingSelection; Miranda van Gaalen
Besteding prijs: samenwerking met IT-specialist voor automatisering en promotie Dating Service is een Arnhemse online datingservice die alsdoel heeft partners samen te brengen op basis van een karakterkaart (Bazi-methode). De focusligt op regionale bekendheid, maar de bedoeling is op te schalen naar landelijk niveau. Door samen te gaan wonen neemt de druk op milieu en klimaat af.
5. Minima ondersteunen bij energiebesparing
Energiebank; George Lagerberg
Besteding prijs: uit het Witgoedfonds de eerste 5-10 koelkasten aanbieden aan minima tegen omruil van hun oude koelkast
De Energiebank Arnhem helpt minima mee te doen met de energietransitie en tevens hun energierekening te verlagen. Dit doet de bank door coaching en door een pakket met energiebesparende producten ter beschikking te stellen, zoals tochtstrips, radiatorfolie en LED-lampen. Ook wordt een Witgoedfonds gevormd.
6. Bio-voedselvoorziening van wijken
Hoeve Klein Mariëndaal; Rini Storm
Besteding prijs: aanschaf koeling voor biologische groentepakketten
Hoeve Klein Mariëndaal is één van de organisaties die de Slijpbeekvisie uitwerkt: lokaal voedsel produceren, educatie opzetten rondom voedsel en het versterken van de biodiversiteit in het gebied Mariëndaal-Rosandepolder. Om het jaar rond de groente goed te kunnen bewaren hebben zij een koeling nodig. Op de Hoeve werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
7. Vlechtwerk van wilgentenen rond boomspiegels en plantvakken
BuurtGroenBedrijf; Jolanda van Looij
Besteding prijs: opzetten van nieuwe pilots ter verbetering van de bodem (buurtbokashi) en voor wateropslag in de openbare ruimte
Het BuurtGroenBedrijf is in het Spijkerkwartier begonnen met bescherming van boomspiegels en plantvakken doorvlechtwerk van wilgentenen. Straatbewoners maken zelf het vlechtwerk voor boomspiegels en plantvakken. Het bedrijf zorgt voor materiaal en gereedschap en plaatst de palen. Het project gaat als een lopend vuurtje door de wijk en is een voorbeeld voor andere wijken en steden.
8. Vrouwen in Malburgen stimuleren tot vergroening van hun huis Stichting City Hearts Nederland; Christina Barbosa
Besteding prijs: opzet groene muur in het Bruishuis voor ruil van (kruiden)planten en stekjes; aankoop zaden en potgrond voor verspreiding in het voorjaar
City Hearts wil vrouwen in Malburgen stimuleren tot de opzet van een ruileconomie van planten, stekjes en zaden om daarmee hun huizen te vergroenen. Daarvoor wordt een groene muur in het Bruishuis ingericht en een voorjaarsevenement georganiseerd. Overdracht van kennis en inspiratie onderling en aan/van kinderen is daarbij belangrijk.
9. Project voor duurzaam wonen vanuit modern nabuurschap
Vereniging Cohousing Arnhem; Eric van der Vet
Besteding prijs: verlichten van de financiële druk van de verenigingsleden en het inwinnen van deskundig advies
Ontwikkelt een innovatief, ecologisch en sociaal duurzaam wooncomplex in de Coehoornwijk (ca. 35 woningen en gezamenlijke ruimten). De toekomstige bewoners, leden van de vereniging, zetten zich samen in het project te realiseren. Het moet een voorbeeldproject worden op gebied van klimaat, biodiversiteit, materialen, energie, water, afval, groen, voeding en sociale duurzaamheid.
10. Gastlessen over waterstof op alle Arnhemse basisscholen
Alles over waterstof; Frank Mietes
Besteding prijs: inkoop materialen voor gastlessen, zoals waterstof, folders, posters, lesmateriaal, enz.
Alles over waterstof wil graag kennis over waterstof delen en anderen hiermee in aanraking laten komen. Daarvoor is dit project gericht op alle 58 basisscholen van de gemeente Arnhem. De lessen zijn praktisch, interactief en gratis voor leerlingen uit groep 8. Aansprekend laten zien hoe waterstof duurzaam gebruikt kan worden als alternatief voor klimaatbelastende fossiele brandstoffen.
11. Inrichting en laten functioneren circulaire Waterwerkplaats
Nederlands Watermuseum; Monique Verber
Besteding prijs: aanschaf van apparatuur, m.n. een 3d-printer en inhuren van materiaaladvies en technologische knowhow, o.m. om vrijwilligers op te leiden.
Inrichten en laten functioneren van de Waterwerkplaats, dé plek binnen het museum waar ruimte en aandacht is voor de makers en denkers van onze circulaire toekomst. Jongeren krijgen een groter bewustzijn van de rol van water in hun (belevings)wereld. De focus ligt op zelf ontdekken, maken en doen. Er wordt samengewerkt met andere Arnhemse innovatieve partners.
12. Ontwikkeling Omgevings Data Monitor
Stichting EDSP ECO; Ronny de Hullu
Besteding prijs: plaatsing van 30 fijnstofsensoren, 2 computerwerkplekken, toegang tot teams, workshops en bouwLoRa-fijnstofsensoren
Stichting EDSP is actief op het gebied van ontwikkeling van data. Naast de Omgevings Data Monitor zetten zij meetprojecten op m.b.t. hittestress, luchtvervuiling en andere thema’s. De stichting betrekt burgers actief bij haar projecten. Ze gaat in een aantal wijken workshops geven en ze maakt lespakketten voor jongeren.
13. Bescherming meervleermuis
Stichting Arnhems Peil; Marloes Spaander
Besteding prijs: bouwen van bat-detectoren
Arnhems Peil wil de gemeente en provincie ondersteunen bij het beschermen van de meervleermuis. In het kader van de gestarte herontwikkeling van de steenfabriek in Meinerswijk wil zij gedegen onderzoek doen naar de verspreiding van o.a. de meervleermuis. Bouwen van automatische bat-detectoren voor onderzoek naar de aanwezigheid van de vleermuissoorten in heel Arnhem.
14. Bewustwordings-/kunstproject zwerfafval
Ilse Schoneveld
Besteding prijs: tijd om ontwerp voor Maxima te maken, publiciteit, cursusmaterialen kopen
Ilse Schoneveld verwerkt blikjes, gevonden in Arnhem, tot sieraden, genaamd Second Life Jewelry: een tweede leven voor het blikje en een tweede leven voor de natuur. Door een ketting voor koningin Maxima te ontwerpen en aan te bieden wil zij haar publieksbereik vergroten. Ook wil zij door het geven van een cursus meer bekendheid geven aan wat je kunt doen met blik.
15. Terugdringen van CO2-uitstoot door duurzame voeding
Pickle de Winkel; Eva de Winkel
Besteding prijs: terugdringen afval en CO2-uitstoot van eigen organisatie, communicatiemateriaal om visie en werkwijze te kunnen delen
Pickle de Winkel wil met haar producten en ontmoetingsplek mensen in de stad weer deelgenoot te maken van het voedselproces en hen inspireren om op een andere manier met voeding om te gaan. Ze wil afval en CO2-uitstoot van haar eigen organisatie verlagen. Door verbetering van hun communicatie wil zij anderen inspireren om mee te doen.
16. Oesterzwammen kweken op koffiedik
SpijkerZwam; Patrick Hoogenbosch
Besteding prijs: ontwikkeling en stimulering van verkoop producten en diensten, aanschaf meetapparatuur voor kweekproces, operationele kosten
SpijkerZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik. De productie en verkoop zijn binnen Arnhem. Het restproduct na de oesterzwammenkweek levert uiteindelijk compost op. SpijkerZwam wil een voorbeeld zijn van een lokaal werkende circulaire organisatie die gebruik maakt van wat beschikbaar is en de voordelen behoudt in de lokale economie.