In welke bak hoort de bioplastic-verpakking?

Er zijn veel vragen over bioplastic-verpakkingen. Wat moet je daar mee als consument? In welke afvalbak horen ze? Lotte Haan, adviseur van SUEZ, was dinsdag 12 november in De Groene Vos om hier meer over te vertellen. Onze conclusies:

  • Afval voorkomen blijft het beste.
  • Bioplastic hoort vooralsnog bij het restafval.
  • Het voordeel van bioplastic ten opzicht van ‘gewoon’ plastic is dat er geen microplastics vrijkomen die jarenlang het milieu belasten.

Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken
De naam PMD (Plastic-, Metalen en Drankverpakkingen) is vervangen door PBD: Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken. In de PBD-bak mogen dus plastic verpakkingen. Maar welke plastic verpakkingen zijn dat dan? In de PBD bak mogen alleen plastic verpakkingen die gemaakt zijn op basis van olie. Het ‘gewone’ plastic dus. Biologisch afbreekbaar- en composteerbaar plastic mag niet in de PBD-bak. Dit verstoort het recyclingproces. De plasticverwerkingsfabriek heeft geen machine die het biologisch afbreekbaar plastic tussen het ‘gewone’ plastic uitvist. Het bioplastic afval tussen het gewone plastic afval zorgt voor verkleuringen en andere problemen.

Biologische afbreekbaar plastic
Biologisch afbreekbaar plastic hoort bij het restafval. Het mag niet in de GFT-bak. De afbreektijd van biologisch afbreekbaar plastic is namelijk te lang, daar zijn de composteringsinstallaties niet op ingesteld. Biologisch afbreekbaar plastic herken je aan het logo van een kiemplant en het Oke Kompost logo.

Composteerbaar plastic
Composteerbaar plastic hoort bij het restafval. Het mag niet in de gft-bak. Het verwerkingsproces in de fabriek is te kort om het plastic te composteren. Het is geen goed idee om het composteerbare plastic dan maar op je eigen composthoop te gooien. Ook daar zijn de omstandigheden niet optimaal en duurt het heel erg lang voordat het afgebroken wordt. Daarnaast kan composteerbaar plastic op je eigen composthoop gaan zwerven. Dieren kunnen er mee aan de haal gaan en het opeten.

Combinatieverpakking
En ja, soms heb je een plastic fles waarop bijvoorbeeld staat: deze fles bestaat voor 35% uit plantaardig materiaal. Een combinatie van verschillende plastics kan niet verwerkt worden in de fabriek. Deze fles moet dus bij het restafval. Net zoals andere verpakkingen die uit meerdere soorten plastics bestaan.

Geen verpakkingen
De beste oplossing blijft toch zo min mogelijk verpakkingen gebruiken. Iedereen kan helpen. Laat de verpakte tomaten liggen en koop in plaats daarvan losse tomaten die je in je herbruikbare katoenen groentenetje meeneemt. Zo makkelijk kan het zijn. Wil je ook meedoen en zoek je inspiratie? Kom dan eens langs bij de Arnhemse Zero Waste Werkgroep.