Groene vossen voor het voetlicht – Helena Dijkstra

In deze rubriek zetten we steeds een vrijwillige medewerker in de schijnwerpers. Vrijwilligers die al lang of nog maar kort werken bij De Groene Vos presenteren zichzelf. Wie zijn die mensen die in de winkel staan of al lang actief zijn in verschillende projecten of anderszins actief zijn in De Groene Vos? Dit keer staat Helena Dijkstra in de schijnwerpers.

Ik ben Helena Dijkstra, ik kom uit het Verre Oosten, ben opgegroeid in het westen van het land en nu half versleten achtergebleven in Arnhem, ha, ha!

Vlak voor het diepste deel van de Hommelseweg – levendig noemen ze het –  bevinden zich de pareltjes van de wijk: het Luthershofje en De Groene Vos. Toen ik van het Luthershofje vertrok had ik wel al een oogje op De Groene Vos en nu is het er dan toch van gekomen, na 12 jaar weer terug in de groef! Is de plaat dan blijven steken?

 

Vroeger – ondertussen ben ik bijna zestig jaar –  bewaarde mijn moeder de plastic zak van het brood. De zak werd van binnen en van buiten gewassen en gedroogd en in de la gelegd voor een volgend doel, als ware het van goud. De lunch ging mee in het broodtrommeltje van mijn vader. Oud brood werd geroosterd. Op zondag was het kliekjesdag, er werd geen eten weggegooid. Tandenpoetsen met de kraan uit. De verwarming een uur voor het slapen gaan uit, de deuren dicht en licht aan alleen waar nodig. Het gras met het handrolletje maaien en de tuin bevloeien met water uit de sloot. Twee keer per week douchen/of in bad, andere dagen wassen aan de wastafel.

Mijn moeder ging door de buitenland ervaring door met afdingen bij de plaatselijke groenteboer (dat werd overigens niet gewaardeerd). Groente en fruit werd los gekocht en ging mee naar huis in meegebrachte handzame netten.

 

Al van nature ingegeven en meegekregen van huis uit: spaarzaamheid, oog voor je omgeving en de natuur, recyclen en het repareren van de spullen en je eigen groenten verbouwen. Dit zie ik allemaal terug bij De Groene Vos. Ik leer veel nieuwe dingen bij en ontdek nieuwe kwalitatieve en duurzame producten die beter zijn voor het milieu. En dan al die leuke biologisch gekweekte plantjes voor in de moestuin! De Groene Vos is voor mij meer dan een winkel alleen, het is ook een bron van informatie. En wat heel leuk en bemoedigend is, de groep mensen die deze belangstelling deelt groeit!

 

Helena Dijkstra