Groene vossen voor het voetlicht: Cocke Post

In deze rubriek zetten we steeds een vrijwillige medewerker in de schijnwerpers. Vrijwilligers die al lang of nog maar kort werken bij De Groene Vos presenteren zichzelf. Wie zijn die mensen die in de winkel staan of al lang actief zijn in verschillende projecten of anderszins actief zijn in De Groene Vos? Dit keer staat Cocke Post in de schijnwerpers.
Mijn naam is Cocke Post.
Na mijn pensionering, in de zomer vorig jaar, ben ik vrijwilliger geworden bij De Groene Vos.
Ik had de winkel ontdekt op Internet, omdat ik een adres zocht waar ik mijn oude kaarsen kon brengen. Ik kwam in gesprek met de vrijwilligster die op dat moment in de winkel stond. Het is een heel mooi initiatief en langzamerhand uitgebouwd tot een plek die bewoners uit de wijk (en heel Arnhem) weten te vinden als ze een duurzaam cadeau zoeken of een biologisch product van welke aard dan ook.
Ik maak me druk om de aarde en om het milieu. Al is het alleen maar om mijn drie kleinkinderen. Tegelijk probeer ik me niet te laten meevoeren in een sfeer van doemscenario’s of fatalisme. Ik geef, door dit werk te doen, eigenlijk een positieve draai aan mijn ‘ongerustheid’. We dragen met elkaar een positief steentje bij in deze wereld waarin verspilling en overconsumptie bijna normaal zijn geworden.
De diversiteit van producten is verrassend. Van wasmiddel en afvalzakjes tot en met biologische aardbeiplantjes en duurzame kookboeken. Ik geniet er elke woensdagmiddag weer van. Het contact met de klanten is soms doorsnee, een andere keer verrassend.
In december jl. werd de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs weer uitgereikt. Het was een inspirerende middag. Want we hoorden de winnaars vertellen over hun projecten van dat jaar. Maar ook vertelden de winnaars van vorig jaar hoe het hen was vergaan en hoe ze de prijs hadden gebruikt. Zoveel (meest jonge) mensen die een positieve bijdrage leveren via hun duurzame initiatieven.
En in deze lentetijd is het een komen en gaan van klanten die al jaren een moestuin hebben of die net begonnen zijn. Plantjes, zaden, mest en vooral de verwondering over zoveel rijkdom die de natuur ons geeft.
Ik ben blij dat deze winkel er is. En dat we elkaar in ‘het klein’, op wijkniveau, kunnen ondersteunen en inspireren om de moed niet op te geven.
Hartelijke groet,
Cocke Post