Groene Vossen voor het voetlicht – Aster Wijsman


We zetten steeds een vrijwillige medewerker in de schijnwerpers. Vrijwilligers die al lang of nog maar kort werken bij De Groene Vos zullen zichzelf presenteren. Wie zijn die mensen die in de winkel staan of al lang actief zijn in verschillende projecten of anderszins actief zijn in De Groene Vos? Dit keer staat Aster Wijsman in de schijnwerpers!

 

Aster Wijsman

Hoi allemaal,

Ik ben Aster Wijsman en sinds eind 2015 werkzaam bij deze mooie en duurzame organisatie. Via iemand van Milieudefensie Arnhem ben ik door invalwerk terecht gekomen bij De Groene Vos. Omdat het goed bij me past, ben ik er blijven werken. 

Milieudefensie Wageningen

Duurzaamheid is voor mij belangrijk: afval scheiden, minder afval produceren (ik koop mijn granen in bulk bij de molen en ik ga naar de verpakkingsarme supermarkt), trui aan om zo de verwarming minder hoog te zetten, ik heb geen rijbewijs en doe alles met de fiets of OV. Jarenlang ben ik lid geweest van JMA Wageningen, de jongerenorganisatie van Milieudefensie. We voerden allemaal leuke en inspirerende acties uit zoals een chemisch-afval ophaaltour bij studenten, Food Not Bombs (een jaren ‘80 vorm van Taste the Waste) en Buy Nothing Day. De Groene Vos sluit dus aan bij mijn gedachtegoed.

Zaterdag

Op zaterdag sta ik in de winkel en ontmoet ik veel leuke, nieuwe en inspirerende mensen. Misschien hebben we elkaar weleens ontmoet tijdens aankopen, het ophalen van PMD-zakken of het inleveren van één van de afvalstromen (zie de website welke producten dit zijn). 

Repair Cafés

Daarnaast zit ik nu in het team dat Repair Cafés organiseert. Deze vinden eens in de 10 weken plaats. Het is heel leuk om te zien dat bezoekers vaak tevreden weggaan, iets bij geleerd hebben en dat onze reparateurs enthousiast zijn. Helaas is alles nu door de coronasituatie een beetje onzeker geworden.

Op de fiets

Ik kom uit Bennekom, dus dat is elke week ongeveer een uurtje heen en een uurtje terug. Vooral in de zomer of vroege herfst is dit een heerlijke fietstocht, want dan kan ik door het bos. 

Nog lang mensen inspireren

Ik hoop dat ik nog lang kan blijven werken bij De Groene Vos en dat de organisatie nog lang zal blijven bestaan. En ook dat mijn leuke collega’s en ik mensen kunnen blijven inspireren tot een duurzame leefstijl en alternatieven kunnen bieden voor reguliere producten. Soms moet je gewoon even op iets gewezen worden, door een product uit de winkel of een gesprek met een medewerker/klant om te zien dat het ook anders kan. Of gewoon om te weten dat het bestaat. Zo heb ik geleerd om tubes tandpasta open te knippen om er zoveel mogelijk uit te halen. Nu we tandenpoetstabletten in de winkel hebben stap ik daarop over.