Genomineerden Dirk Zeldenrust Duurzaamheids prijs 2019

Vrijdag 29 november is  de prijsuitreiking van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2019. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.
De genomineerden zijn, in volgorde van binnenkomst:

  • Stichting RecaP, Hergebruik van hout en gereedschap;
    Stichting RecaP maakt van oud hout, zoals van oude tafels en kasten, nieuwe gebruiksartikelen. Ook hergebruikt RecaP oud gereedschap. RecaP leidt tevens mensen naar (betaald) werk. Met de aanschaf van een (stof-) afzuiginstallatie, gereedschap of het uitbreiden van de ruimte kan RecaP haar activiteiten uitbreiden.
  • De Blauwe Tomaat, Distributie van afgekeurd en overgebleven voedsel;
    De Blauwe Tomaat verkoopt via de SRV-wagen voedsel dat is afgekeurd of voorzien van het B label in wijken waarin veel gezinnen met een krap budget wonen. Zij wil haar verdienmodel verder ontwikkelen en een elektrische tuctuc aanschaffen voor scholenbezoek. Ook wil zij het bezorgen van fruitpakketten verder uitrollen: marketing, website, materiaal.
  • Fashion Held in Common van ArtEZ, Verbouw vlas en productie van linnen in Arnhem
    The Linen Project is een hands-on project om in de omgeving van Arnhem weer vlas te verbouwen om daarmee lokale productie van linnen op te zetten. Met teelt van vlas wordt biodiversiteit en kleinschalige landbouw gestimuleerd. Er wordt samengewerkt met meerdere partijen. Het ontwikkelen van een spinmachine is de grootste uitdaging.

De onafhankelijke jury heeft de drie nominaties uit 19 inzendingen geselecteerd. De jury bestaat uit Margreet van Gastel (voorzitter, oud-wethouder duurzaamheid gemeente Arnhem), Frank Croes (programmamanager Circulaire Economie HAN en adviseur duurzame transitie) en Petra Souwerbren (directeur Gelderse Natuur- en Milieufederatie).

De prijs, een cheque van € 5000,-, moet worden aangewend om het ingediende plan of initiatief daadwerkelijk te realiseren of verder uit te bouwen. De prijs is ter beschikking gesteld uit het Fonds van Dirk dat gevuld wordt door personen, organisaties en bedrijven die het gedachtegoed van Dirk en/of duurzame projecten en initiatieven een warm hart toedragen.

Een duurzame wereld kan niet wachten
Dirk Zeldenrust, in 2017 op 62-jarige leeftijd overleden, was een Arnhemse wereld- verbeteraar bij uitstek. Om Dirk’s gedachtegoed en dadendrang in ere te houden heeft een aantal getrouwen rond Dirk, de Club van Dirk, het initiatief genomen de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs in het leven te roepen met als doel duurzame activiteiten en projecten in Arnhem te stimuleren. Een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of organisatie die – net als Dirk – onderkent dat een duurzame wereld niet kan wachten.