DierbaarGoed wint eerste Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs

Vrijdag 7 december 2018 werd voor het eerst de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs uitgereikt, in een afgeladen Burgerzaal van het Arnhemse stadhuis. Trotse winnaar was Judy Cerfontaine van kledingatelier DierbaarGoed. De tweede prijs was voor de Biologische Tuiniersvereniging Elderveld, De Groene Rijders gingen er met de derde prijs vandoor.

Het kan toeval zijn of misschien ook helemaal niet, het moment van de uitreiking van de eerste Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs was tijdens de klimaattop in het Poolse Katowice. Het besef dat Dirk gelijk had is overduidelijk: er moet nog heel veel gebeuren om de wereld een beetje duurzamer te maken.
“De veertien inzendingen voor de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs laten zien dat er op veel verschillende vlakken gewerkt wordt om de wereld te verduurzamen. De initiatieven van de prijswinnaars hebben betrekking op luchtkwaliteit, voedsel en kleding. Juist door deze diversiteit kan de hele stad hier profijt van hebben” aldus Margreet van Gastel, voorzitter van de jury*.

Weggooien is zonde
Kunstenaar Judy geeft oude kleding en restmaterialen een tweede leven door er nieuwe kleding van goede kwaliteit van te maken. Ook geeft zij workshops en naailessen aan vrouwen. “Ik hou er van iets moois te maken en vind het zonde om oude materialen weg te gooien” De duidelijke bijdrage van dit initiatief aan circulaire economie heeft voor de jury de doorslag gegeven. De cheque van € 5000,-, die Judy kreeg , gaat zij gebruiken voor een nieuwe naaimachine en modevakopleiding. Tijdens de prijsuitreiking van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs in 2019 laat zij de resultaten van haar investering zien. Want ja, de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs is geen eendagsvlieg. “ Dit gaat een prestigieuze prijs worden, hoop ik,” zegt Margreet van Gastel enthousiast.

Zowel de Biologische Tuiniersvereniging als De Groene Rijders ontvingen een lidmaatschap van SEECE. Hiermee kunnen zij onder andere een cursus bij de HAN volgen of advies op maat krijgen. Een eervolle vermelding was er voor Maria Kuznetsova van de Kledingbibliotheek. Net zoals bij een ‘ gewone’ bibliotheek kun je hier lid worden en lenen, alleen geen boeken, maar kleding.

Alle prijswinnaars kregen een hartelijke felicitatie van Cathelijne Bouwkamp, wethouder duurzaamheid. Zij was trots op de duurzame initiatieven die zich hadden aangemeld. De bijeenkomst eindigde met een gezellige borrel, aangeboden door de gemeente Arnhem.

Een duurzame wereld kan niet wachten
Dirk Zeldenrust, een jaar geleden op 62-jarige leeftijd overleden, was een Arnhemse wereldverbeteraar bij uitstek. Om Dirk’s gedachtegoed en dadendrang in ere te houden heeft een aantal getrouwen rond Dirk, de zgn. Club van Dirk, het initiatief genomen de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs in het leven te roepen met als doel duurzame activiteiten en projecten in Arnhem te stimuleren. Een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of organisatie die – net als Dirk – onderkent dat een duurzame wereld niet kan wachten.

Fonds van Dirk
De prijs van 2018 is ter beschikking gesteld uit het Fonds van Dirk dat gevoed wordt door personen en bedrijven die het gedachtegoed van Dirk en/of duurzame projecten en initiatieven een warm hart toedragen. De prijs is mede mogelijk gemaakt door CVV, Giesbersgroep, Huurdersvereniging Portaal, Seece, gemeente Arnhem, de familie Zeldenrust, De Groene Vos, Milieudefensie Arnhem, Tom van Otterloo, Ekoplaza, Odin, Graaf Otto en Arnhemse keramiekatelier en diverse bijdragen van particulieren.
Ook bijdragen aan het Fonds van Dirk? Dat kan! Er is een speciaal bankrekeningnummer in het leven geroepen, dat uitsluitend bestemd is voor de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs. NL27 TRIO 2017 6766 67 t.n.v. De Groene Vos. Stichting De Groene Vos heeft een ANBI-status, d.w.z. dat giften aftrekbaar zijn voor de belasting.

* De jury bestond uit Margreet van Gastel (voorzitter, oud-wethouder duurzaamheid gemeente Arnhem), Jan Oosting (senior consultant Expertisecentrum Duurzame energie van de HAN) en Jos Spanbroek (beeldend kunstenaar en bedenker van de Spelerij/Uitvinderij te Dieren).

fotograaf: Han Koppers