Kweekland wint Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2020

Met hun inzending ‘aanleg van een voedselbos’ is Kweekland de trotse winnaar van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2020. De tweede prijs was voor de Energiebank en de derde prijs voor de Stadskok. Allen van harte gefeliciteerd! 

Het project van Kweekland borduurt voort op een bestaand initiatief. Het uiteindelijke resultaat versterkt de biodiversiteit en komt aan veel Arnhemmers ten goede. Ook ligt er een stevig plan, gemaakt door een student Bos en Natuurbeheer van Helicon, waardoor onderwijs aan duurzaamheid gekoppeld wordt. Dit waren voor de jury* doorslaggevende elementen om de prijs aan Kweekland toe te kennen.

 Vanwege corona werd het een bijzondere prijsuitreiking. Weinig aanwezigen, geen borrel, maar wel een mooie plek: in de raadszaal van de gemeente Arnhem. En dankzij de livestream konden mensen thuis meekijken.

Een voedselbos, een energieproject en een stadskok
Dit jaar kwamen er 16 inzendingen binnen. Prachtige initiatieven die samen het hele palet van duurzaamheid bestrijken en die weer eens laten zien hoeveel mensen zich inzetten voor een duurzaam Arnhem. Een voedselbos, een energieproject en een stadskok waren genomineerd voor de prijs. “ We hebben gewikt en gewogen, duurzaam, kleinschalig, kopieerbaar, vernieuwend en toen hadden we een probleem. Het was uitermate moeilijk te kiezen, zeker ook omdat de beoogde nummers 2 en 3 met iets minder geld een groot bereik en resultaat zouden kunnen hebben,” aldus Margreet van Gastel, voorzitter van de jury. Daarom besloot de Club van Dirk om ook voor de nummers 2 en 3 een geldprijs beschikbaar te stellen.

De Dirk Zeldenrust Duurzaamheidprijs werkt

Stichting RecaP, winnaar van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs 2019, zet zich in voor hergebruik van gebruikt hout. “Dankzij de prijs hebben we onder meer een afzuig-installatie kunnen kopen. Ook hebben we veel belangstelling en mooie opdrachten gekregen na de prijsuitreiking,” vertelt Frank Tomassen van RecaP.

Dirks vasthoudendheid
“Wat geen twijfel lijdt is dat Dirk erop zou hameren dat de aandacht die corona opeist, absoluut niet ten koste mag gaan van de aandacht voor duurzaamheid. Hij zou hebben gepleit voor een gezamenlijke aanpak van de coronapandemie en de duurzaamheids-problemen. Vasthouden aan de oude economie van blinde economische groei put onze planeet uit en zou volgens Dirk een absoluut doodlopende weg zijn.” aldus Jan Schreur, voorzitter van de Club van Dirk.

Een vleugje optimisme
Jan pleit in zijn verhaal voor klimaat als topprioriteit. “ In de jaren 90 was de topprioriteit van kabinet Kok “werk, werk, werk”. De kabinetten Rutte hadden als topprioriteit “bouwen, bouwen, bouwen”. Het is nu de hoogste tijd als topprioriteit te kiezen voor “klimaat, klimaat, klimaat.” Want nu al zien we de gevolgen van klimaatverandering: alles verwoestende branden, hevige stormen, overstromingen, droogte, mislukte oogsten en het massale uitsterven van planten- en diersoorten. Als we niet genoeg doen of laten, laten we een onbewoonbare wereld achter voor de volgende generaties. Pessimisme hierover gaat overigens gepaard met een vleugje optimisme. Zo wordt in januari in de VS de klimaatontkenner Trump vervangen door een realistische Biden. Daarmee gaat er een nieuwe frisse wind waaien uit het westen. De intentie van Biden is de VS niet alleen te laten terugkeren als partner van het Verdrag van Parijs (2015), maar zelfs hogere klimaatdoelstellingen te willen.”

Samen aan de slag
Ook wethouder Cathelijne Bouwkamp is optimistisch. Zij gaf aan hoe belangrijk het is om samen te werken aan een duurzame stad. Niet oordelen over elkaar, maar samen uitzoeken hoe we dat gaan doen. Lees hier de toespraak van de wethouder

Groene vrijdag
De prijsuitreiking vond plaats op Black Friday. De hoogtijdag van het grootwinkelbedrijf die aanzet tot kopen van alles wat je niet nodig hebt. Een piekdag voor de belasting van het klimaat en de aarde. Deze dag is niet toevallig gekozen voor de prijsuitreiking. “Marc Koenders stelde vorig jaar voor de uitreiking van de DZDP voortaan als tegenhanger te laten plaatsvinden op Black Friday en dat idee heeft de Club van Dirk overgenomen.

Het optimisme zit ‘m hier vooral in het feit dat er een burgerinitiatief van de grond is gekomen, genaamd Green Friday. Een dag waarop er juist iets wordt teruggegeven aan de aarde, bijvoorbeeld door bomen te planten of duurzame aankopen te doen. Laten we die dag dan gelijk Groene Vrijdag noemen,“ aldus Jan Schreur.

Bedankt!

Aan alle sponsoren zijn wij heel veel dank verschuldigd. Ook veel dank aan de gemeente Arnhem die ervoor gezorgd heeft dat de uitreiking coronaproof kon plaatsvinden en mensen thuis via de livestream konden meekijken.

* Juryleden

  • Margreet van Gastel, juryvoorzitter, oud-wethouder duurzaamheid en ambassadeur voor energie en klimaat
  • Petra Souwerbren, directeur van Natuur en Milieu Gelderland
  • Frank Croes, programmamanager Circulaire Economie HAN en adviseur duurzame transitie