Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs

De duurzaamheidscrisis verdiept zich alleen maar. Naast een almaar dreigender klimaatcrisis ligt de biodiversiteit onder vuur en is een circulaire economie nog heel ver verwijderd. Het is dus dringender dan ooit om in actie te komen.

De Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs is een prijs voor duurzame innovaties en initiatieven in Arnhem. De Club van Dirk reikt deze prijs jaarlijks uit aan een persoon, bedrijf of organisatie die – net als Dirk – vindt dat een betere wereld niet kan wachten. Doel van de prijs is duurzame activiteiten en projecten in Arnhem stimuleren.

Arnhemse wereldverbeteraars
Onderzoekers of studenten die werken aan duurzame projecten, kunnen in aanmerking komen. Maar ook natuurbeschermers, groene ondernemers of mensen die initiatieven nemen om hun buurt te verduurzamen. Duurzaamheid wordt breed opgevat: energie en klimaat, circulaire economie en biodiversiteit.

Prijs
Zowel grote als kleine duurzame initiatieven in Arnhem komen in aanmerking voor de prijs: een bedrag van € 5000. De winnaar moet de prijs gebruiken om het winnende initiatief te versterken en/of uit te bouwen.

De prijs wordt ter beschikking gesteld uit het Fonds van Dirk dat gevuld wordt door personen, organisaties en bedrijven die het gedachtegoed van Dirk en/of duurzame projecten en initiatieven een warm hart toedragen.

Voorgaande jaren ging de prijs naar Natuurcentrum Arnhem (2021) voor het maken van een levensgrote bijenpoppenkast, Kweekland (2020) voor aanleg van een voedselbos, Stichting RecaP (2019) die van oud hout nieuwe gebruiksartikelen maakt en kledingatelier DierbaarGoed (2018) dat kleding maakt van restmaterialen.

In 2022 wordt de vijfde Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs uitgereikt. Meer informatie over inschrijven en criteria volgt t.z.t. op deze site.